Tarneit Junction, Tarneit

Residential Transport & Urban Design

The development plan proposes to include a mix of medium-density residential buildings, office space, a comprehensive medical centre, child care centre, education and training facilities supported by student accommodation, convenience retail and food and drink premises, over-55s living, and a hotel / serviced apartments.

MGA’s main objective for this site was for ‘walkability’. We shared the visions of the urban designers to provide a well-integrated site which would naturally promote healthy lifestyle choices by maximising access to transport infrastructure, retail and commercial uses and schools in the area.

We worked closely with the project team and key external stakeholders to develop a layout that prioritises pedestrian and cycle connectivity to the precinct and incorporate direct links to the bus stops along the site frontages and to the Tarneit Railway Station. The site design also has vehicle access via a new signalised intersection and localised left in / left out connections with the internal road layout served to support an urban feel by carefully considered cross-sections and intersection treatments.